Naisten Liiga 2018: FC Honka – TiPS

FC Honka 4 - 0 TiPS
14 huhti 2018 - 17:00Esport Arena

Ennakko

Raportti

Otteluennakko

Lauantaina pelataan Naisten Liigan kolmannen kierroksen ottelu, jossa FC Hongan vastustaja on sarjanousija TiPS.

Vuoden tauon jälkeen Naisten Liigaan palannut TiPS voitti viime vuonna Naisten Ykkösen kahden pisteen erolla IK Myraniin. Joukkue on todella nuori ja ennen tätä kautta liigakokemusta oli vain Vilma Lindstömillä 14 ottelun verran. Lisäksi maalivahti Lotta Dufva pääsi toissa vuonna kerran penkille haistelemaan liigatunnelmaa.

TiPS aloitti kauden hyvin ja menetti avauspisteensä Åland Unitedia vastaan vasta lisäajalla tehdyllä maalilla. Kestomenestyjä PK-35 Vantaa oli sitten jo eri luokan vastus ja pisteet jäivät paikallisottelussa Myyrmäkeen numeroin 3-0.

Ykkösen voitto osoittaa silti sen, että joukkue osaa myös tehdä maaleja vaikka kuparinen onkin tältä kaudelta vielä rikkomatta. Lisäksi useammalla pelaajalla on kokemusta nuorten maajoukkueista.

Joukkueen terveystilanne on myös hyvä, sillä kaikki 17 pelaajaa ovat olleet ringissä molemmissa peleissä.

FC Honka on aloittanut kautensa kahdella voitolla sekä Paula Myllyojan kahdella nollapelillä, kun ensin kaatui HJK 3-0 sekä viimeksi ONS 4-0. Maalitkin ovat jakautuneet tasapuolisesti, sillä ainoastaan Milla Punsar on osunut kahdesti.

Hongan peli on näyttänyt yllättävän valmiilta vuodenaikaan nähden. Joukkue onkin muuttunut maltillisesti mestaruuskaudesta. Vahvistuksena tulivat TPS:stä Jutta Rantala sekä Elli Pikkujämsä ja omista junioreista rinkiin on nostettu Jessika Lindström sekä Inka Kaivola.

FC Honka ja TiPS kohtasivat harjoitusottelun merkeissä jo viime joulukuussa ja tuon taiston voitti TiPS 1-0. Joukkueet ovat kohdanneet liigassa kymmenesti. Hongalla on 9 voittoa ja ainut TiPS:n täysi pistepotti tuli kauden 2010 päätösottelussa, kun TiPS hyvästeli ylimmän tason 4-3 voitolla. Keskinäisten otteluiden maaliero on Hongan eduksi 41-9.

FC Hongan II-vantaja Sofia Lipponen kertoo maaottelutauon hieman vaikeuttaneen valmistutautumista:

”Lukuisat maajoukkuetapahtumat ovat tuoneet omat haasteensa valmistutumiseen, mutta muutamien pelaajien poissaoloista huolimatta joukkue on harjoitellut hyvin ja olemme valmiita tulevaan otteluun.”

”TiPS on mielenkiitoinen vastustaja. Heillä on todella nuori joukkue eikä heillä ole liigakokemusta muutamaa ottelua enempää, mutta he ovat pelanneet pitkään yhdessä ja joukkueena varmaankin yhtenäinen. Uskon kuitenkin, että joukkueemme kokemus ja suoritusrutiini liigassa tuovat meille selkeän edun. Pelimme on kokonaisuudessaan hyvällä tasolla. Siitä kertoo 0 päästettyä 7 tehtyä maalia. Hyvällä perussuorituksella pääsemme varmasti toivottuun lopputulokseen myös lauantaina.”

TU-19 maajoukkueen mukana tauolla ollut Henna Tenkanen uskoo vantaalaisten olevan yllätysvalmiita:

”TiPS:ä vastaan tulee varmasti olemaan tapahtumarikas ja kova ottelu. Heillä on nuori, mutta erittäin taitava joukkue. He haluavat varmasti näyttää kaikille, että kuuluvat Naisten liigaan ja siksi onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka joukkue tulee pärjäämään. Puolustuksessa meidän pitää olla tarkkana TiPS:n nopeiden hyökkääjien kanssa ja hyökkäyksessä taas laittaa pallot maaliin.”

”Uskon, että pelaamalla omaa hyvää peliämme ja hyödyntämällä vahvuuksiamme, hoidamme pisteet kotiin!”

Henni Malinen uskoo Tenkasen tavoin voiton irtoavan oman peruspelin kautta:

”Kausi lähti meiltä hyvin käyntiin ja siitä lähdetään jatkamaan tulevissakin peleissä.”

”Lauantaina vastassa nuori joukkue TiPS, joka vaikuttaa juoksuvoimaiselta ja ennakkoluulottomalta joukkueelta. Meidän täytyy vain lähteä pelaamaan sitä omaa peruspeliä niin luotan että sillä saadaan tästäkin pelistä voitto kotiin.”

Naisten Liigan kolmannen kierroksen ottelu FC Honka – TiPS pelataan Esport Arenalla lauantaina 14.4. kello 17:00 alkaen. Otteluun on vapaa pääsy.

Otteluraportti

FC Honka jatkaa puhtaalla pelillä Naisten Liigassa kolmannen pelikierroksen jälkeen. Espoolaisten maali on edelleen koskematon sarjanousija Tikkurilan palloseurasta otetun 4-0 kotivoiton jälkeen. Hongan maaleista lauantaina vastasivat Marianna Tolvanen, sekä hattutempun viidessä minuutissa taiteillut Ella-Rosa Huusko.

Naisten Liiga 14.4. Esport Arena

FC Honka – TiPS 4-0 (4-0)

34. 1-0 Marianna Tolvanen (Ella-Rosa Huusko)
38. 2-0 Huusko (Linda Nyman)
41. 3-0 Huusko (Nyman)
43. 4-0 Huusko (Nyman)

Yleisöä: 113

Marianna Tolvanen iski ottelun avausmaalin, joka oli samalla hänen kauden ensimmäinen liigaosumansa.

Kotijoukkue aloitti nuorta vantaalaisryhmää vastaan vauhdilla ja loi ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana muutaman hyvän maalintekotilanteen. Noin viiden minuutin kohdalla Ella-Rosa Huusko pudotti pystypallon takaviistoon Jutta Rantalalle, jonka painavan laukauksen tielle Riina Isokääntä TiPS:n maalilla onnistui venyttämään.

Honka tuotti vierailijoille päänvaivaa läpi ottelun varsinkin erikoistilanteista. Alkuminuuttien paras paikka syntyi noin kymmenen minuutin pelin jälkeen, kun Linda Nymanin vapaapotku putosi takatolpalle Anna Auviselle, joka ei kuitenkaan saanut palloa ohjattua maalia kohti.

Alun Honka-painostuksen jälkeen pelitilanteet hieman tasoittuivat. Reiluun pariin kymmeneen minuuttiin ei juuri vaarallisia tilanteita kummassakaan kenttäpäädyssä nähty.

Raitapaitaisen kotijoukkueen tehohetki alkoi reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Avausosuma syntyi hienon syöttöketjun päätteeksi, kun Huusko pelasi pallon laidasta keskustaan Marianna Tolvaselle, joka haltuunoton jälkeen ampui painavan laukauksen maalin vasempaan alanurkkaan ohi voimattoman Isokääntän.

Vain muutamaa minuutia myöhemmin käynnistyi ”Nyman-Huusko” -erikoistilannenäytös. Kotijoukkue hankki vapaapotkun noin 35 metrin päähän TiPS-maalista kentän oikeasta laidasta. Nymanin antama keskitys putosi vierailijoiden rangaistusalueen keskelle, jossa Huusko nousi korkeimmalle ja jatkoi pallon päällään takanurkkaan.

Jos joltain yleisöstä jäi maali näkemättä, tarjosi parivaljakko uusinnan kolme minuuttia myöhemmin. Vapaapotku suurin piirtein samasta kohtaa, sama antaja ja sama viimeistelijä. Tällä kertaa pusku kuitenkin kohti etunurkkaa.

Vain kaksi minuuttia edellisestä ja pöytäkirjan pitäjä sai jälleen kirjata samoja nimiä. Nymanin kulmapotku tuli jälleen laadukkaasti vaaralliselle maalintekosektorille, jossa Huusko oli jälleen korkeimmalla. Iltapäivän kolmas osuma ja vahva lopetus avausjaksolle.

Ella-Rosa Huusko kolmannen kerran tehokkaana erikoistilanteesta.

Hatullinen maaleja viidessä minuutissa on epäilemättä yksi Naisten Liigan nopeimmista, ellei nopein suoritus. Pyrimme kaivamaan tilastoja, josko jostain löytyisi vielä nopeampi suoritus. Nymanin ”syöttöhattutemppu” lienee myös tilastokärki, mutta sitä on lähes mahdoton tilastoista varmistaa.

Tauon jälkeen pelitapahtumat jälleen rauhoittuivat. Nuori vantaalaisryhmä ei missään vaiheessa lannistunut vaan pyrki luomaan tilanteita hyvien syöttöketjujen päätteeksi. Lähimmäksi Honka-maalia pääsivät voimalla vapaapotkun laukonut Joanna Tynnilä, sekä vaihdosta sisään tullut Minea Sundström. Molempien aikeiden tielle tuli Pauliina Nuora Hongan maalilla.

Honka ei saanut toisella jaksolla ensipuolikkaan kaltaista tehojaksoa aikaan. Lähimpänä lisäosumia olivat Sini Vehviläinen, Henni Malinen, sekä kauden avausminuuttinsa pelannut Anna Vlasoff, mutta kukaan kolmikosta ei enää onnistunut Isokääntää yllättämään.

Espoolaiset ottivat 4-0 voiton myötä kauden kolmannen voittonsa. Samalla Pauliina Nuoran ja Paula Myllyojan vartioima maali on säilynyt koskemattomana kaikki 270 peliminuuttia. Seuraavana vuorossa on kaksi vierasottelua, kun Honka matkaa ensin Tampereelle Ilveksen vieraaksi, ja tämän jälkeen Ahvenanmaalle, jossa kohdataan Åland United.

Kommentit 

Joukkueensa kaikissa maaleissa mukana ollut Ella-Rosa Huusko löysi pelistä voitosta huolimatta parannettavaa:

”Niin kun ennakossa jo vähän uumoiltiinkin, että jos vain pelaamme omaa peruspeliämme jää pisteet Espooseen ja näinhän siinä kävi. Mielestäni emme kuitenkaan päässeet ihan omalle tasollemme pelillisesti, joten ennen Ilveksen kohtaamista pitää saada hyvä treeniviikko alle. Erikoistilanteissa oltiin vahvoja ja Linda toimitteli pallot sinne minne oltiin sovittu, eikä hattu kotiin tuliaisena tietenkään harmittanut.”

Kokoonpanot

Honka
Pauliina Nuora; Anni Miettunen (76. Anna Vlasoff), Anna Auvinen, Emilia Iskanius, Kaisa Ranki; Saara Lappalainen, Linda Nyman; Henni Malinen (var. 77), Jutta Rantala (79. Elli Pikkujämsä), Marianna Tolvanen; Ella-Rosa Huusko (60. Sini Vehviläinen)
vaihdossa: Paula Myllyoja, Aino Nurmi, Jessika Lindström, Suvi Kärkkäinen

TiPS
Riina Isokääntä; Emmi Siren, Joanna Tynnilä, Oona Siren, Ronja Isokääntä, Laura Kölhi, Linda Kaijasilta, Siiri Koivula (54. Minea Sundström), Jenna Topra (74. Melanie Adozo), Nora Lehto, Vilma Lindström (76. Aino Martikainen)
vaihdossa: